Finger på automatsikring

Sikringsskap

Sikringsskap

Hjertet i det elektriske anlegget

Vet du hvor mye effekt du har i sikringsskapet? Vi har et mye større strømforbruk i dag enn for bare 15 år siden. Vi bruker nye og flere enheter, blant annet elbillader, smarthusløsninger og elektrisk gulvvarme. Disse bruker mye strøm og belaster det elektriske anlegget, som kan føre til overbelastning. Eldre sikringsskap med skrusikringer og gamle automatsikringer øker risikoen for overbelastning av kursene.

Elektriker Anders Bakke foran husvegg ikledd arbeidsgenser med logo.

Sjekk tilstanden i sikringsskapet ditt

Når bør du ta kontakt med en elektriker?

  • Hvis du har gamle skrusikringer
  • Når du er usikker på tilstanden på de ulike komponentene
  • Når du skal pusse opp kjøkken eller bad
  • Hvis du skal gjøre endringer i det elektriske anlegget
  • Når du skal installere elbillader hjemme, eller andre større el-installasjoner

Gjort endringer i det elektriske anlegget?

Ved  endringer i det elektriske anlegget må sikringsskapet oppgraderes. I både eldre og nye sikringsskap finner du en hovedsikring og sikringer for de ulike kursene i boligen. Disse skal forhindre overbelastning i anlegget. Installasjon av utvendig stikkontakt, oppussing, montering av elbillader og installasjon av solcelleanlegg er eksempler på endringer som krever en oppgradering av sikringsskapet.

I nye sikringsskap installeres det alltid jordfeilautomater og overspenningsvern som beskytter det elektriske anlegget.

Oppgradering av sikringsskap

Ved å oppgradere sikringsskapet får du moderne automatsikringer med jordfeilautomat. Disse sikringene beskytter kursene i huset slik at ledninger og stikkontakter ikke blir overbelastet.

Når du skal oppgradere eller bytte sikringsskap, må jobben gjøres av en autorisert elektriker. Norgeselitens medlemsbedrifter er god kjent med forskrifter og krav som stilles til elektriske installasjoner og sikringsskap.

FAQ

Ofte stilte spørsmål

Våre elektrikere installerer sikringsskap i norske hjem hver dag. Her er de vanligste spørsmålene de får.

  • Hvor mye koster det å bytte sikringsskap?

    Prisen på å bytte ut eller modernisere sikringsskap avgjøres av antall kurssikringer du har og størrelsen på boligen. Mellom 8 000 og 25 000 kroner regnes som normalt.

  • Er det lov å bytte sikringer selv?

    Har du et sikringsskap med automatsikringer, kan du selv aktivere sikringer ved å dytte på bryteren slik at den vender opp. Dersom du har et eldre sikringsskap med skrusikringer, har du lov til å skru inn en ny sikring.

    I begge tilfeller er det viktig at du lokaliserer hva som forårsaket at sikringen gikk, for å forhindre at samme feil ikke oppstår på nytt. Alle andre endringer på det elektriske anlegget skal utføres av en elektriker.

  • Hva består et sikringsskap av?

    Et sikringsskap består av flere deler som sammen sikrer trygg fordeling av strøm i boligen. De ulike delene er: kabinett, sikringer, overspenningsvern, kursfortegnelse og strømmåler. For å lese mer om funksjonen til hver enkelt del, sjekk ut en nærmere beskrivelse her.

  • Hvordan åpne et sikringsskap uten nøkkel?

    Dersom en sikring ryker og nøkkelen er borte er det lett å bli frustrert. Heldigvis er det lett å skaffe en ny dersom du ikke klarer å finne den igjen. Et stort utvalg av butikker har standardiserte nøkler som benyttes til sikringsskap. Skulle uhellet være ute og du ikke får fatt i en nøkkel fort nok, er det et godt tips å spørre naboen, særlig hvis du bor i leilighet er det stor sannsynlighet for at dere har identiske sikringsskap.

  • Hva er feil når jordfeilbryteren slår ut?

    Jordfeil oppstår ved lekkasje av strøm som fører til at strøm ledes til deler av det elektriske anlegget hvor det ikke skal være spenning. Dette kan føre til støt og i verste fall brann. Derfor skal alle elektriske installasjoner ha et jordingsanlegg som sikrer at strøm ledes til jord. Ved feil, slår jordfeilbryteren i sikringsskapet ut sikringen. Hvis jordfeilbryteren slår ut, bør du kontakte en elektriker.

     

Sertifikater

Samarbeidspartnere